Maaş artışından sonra yeni müjde: İkramiyeler de artıyor
İl özel idareleri, otoyollar, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, bakanlıklar ve hastaneler başta olmak üzere kamu personelinin mali ve sosyal haklarını belirleyen Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü önceki gün imzalandı.
Protokol ile kamu çalışanlarının taban fiyatları, fiyat artışları, sosyal yardımları, sabit ödemeleri, diğer özlük ve yan hakları belirlendi. Giyim ve gıda yardımlarının sayısı güncellenerek fiyat artışına orantılı olarak artırılırken, ek ödeme, hizmet artışı, ödenmeyen ikramiye gün sayısı gibi başlıklarda da artışlar yapıldı.
360 BİN İŞÇİ İÇİN YÜZDE 107 ARTIŞ
2023-2024 yılları için geçerli olacak toplu iş sözleşmesi çerçevesinde sosyal yardım dahil fiyatlara yüzde 45 zam yapılırken, en düşük kamu çalışanı fiyatı 15 bin lira oldu. Yaklaşık 360 bin işçiyi kapsayan en düşük ücrete yaklaşık yüzde 107 zam yapıldı.
Brüt fiyat 21 bin 750 liraya yükselirken, en düşük net fiyat 18 bin 500 lira ile 20 bin 500 lira arasında değişecek. İlk altı ayda refah payı dahil yüzde 45 zam yapılacak. İkinci 6 ay yüzde 15 zam ve enflasyon farkı, 3. ve 4. ay yüzde 10 zam ve enflasyon farkı olacak.
ATALAY: FARKLAR DA OLACAK
Türk-İş Genel Lideri Ergün Atalay, sendikalar tarihinde ilk kez taleplerimizi aldığımızı söyleyerek, işçilerin sosyal haklarında da 2-2,5 puan iyileşme olduğunu söyledi.
Atalay, “Bizi etkileyen bir sözleşmemiz oldu. Gece zammı, vardiyası, primi de var. Bazı sendikalar için özel düzenlemeler ve ek protokoller yapılıyor. En düşük ücret yüzde 107 artarken diğerlerinde artış olacak.” Maaşlar yüzde 47’ye ulaşacak.Bu ay bazı iş yerlerimizde zam yapıldı.4-5 ay fark olacak. Ocak ayında başlayanlar 4-5 ay fark alacaklar. Mart ayında başlayanlar ikramiye varsa 3 ay, ikramiye yoksa 2 ay fark alacaklar” dedi.
BAKİYE YARDIMI 3625 TL
Kamuda çalışan işçilere 3625 lira istikrar ödeneği ödenecek, gece yüzde 8 zam uygulanacak. Böylece gece çalışanlarına yüzde 8 zam yapılacak. Fazla mesai ücretlerine yüzde 70 zam yapıldı. Yılda iki deva çıplak günlük ücret (bordrodaki birincil ücret) ödenecektir.
Yüzde primi ödenmeyen işyerlerinde ise %4, %5 ve %6 risk primi uygulanacaktır. Bu primlerin altı bu yüzdelere yuvarlanacaktır. Diğer sosyal yardımlara yüzde 45 zam yapılacak. Memurlar gibi personel de toplu sözleşme ikramiyesi alabilecek.
Doğum, ölüm, evlenme ve yol yardımı, giyim yardımı, prim, tazminat ve yemek ödemeleri de artacak. Sözleşmesi 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren 4 ay fark alacak. Farklar işe başlama tarihine göre dikkate alınacak.
TOPLU SÖZLEŞME BONUSU
Sendika üyesi olup aylık veya yevmiye aidatı kesilen kamu görevlilerine yapılan toplu sözleşme ikramiyesi yılda 4 defa olmak üzere üçer aylık dönemler halinde verilmektedir. Ödemeler Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında yapılır.
Toplu iş sözleşmesi ikramiyesinin verilmesindeki amaç, sendika üyesi olan kamu görevlilerinden kesilen toplu iş sözleşmesi ikramiyelerinin patron tarafından kesilmesi ve bu yıl için ödenen bedelin 400 liraya çıkmasıdır. Alt işverenden ekibe geçen işçiler de toplu iş sözleşmesi ikramiyesi alabilecek.
YETKİLİNİN SÖZLEŞMESİNİ DE ETKİLEYECEK
Kamu çalışanlarına yönelik toplu iş sözleşmesi çerçeve protokolü, başta memur toplu iş sözleşmesi olmak üzere özel şubelerde imzalanacak toplu iş sözleşmelerinin çerçevelerinin belirlenmesi açısından değerli olacaktır.
Ağustos ayında memur ve emekli memurların önümüzdeki 2 yıl (2024-2025) için alacağı 8 farklı zam oranı ile mali ve sosyal haklarda iyileştirmeler kararlaştırılacak.