Prof. Dr. Ünal: Çok kutuplu bir dünya Türkiye’nin çıkarına
Radyo Sputnikyayınlanan İsmet Özçelik ile Ankara Arasındaki Farkprograma Prof. Dr. Hasan Ünal misafirdi. Son dönemde neler oldu ABD üslerine saldırılarTürkiye’nin dış politikasını değerlendiren Ünal, şu mesajları verdi:
‘F-35’lerin birçok teknik kusuru var’
” çok kutupluluk Türkiye için ne kadar faydalı bir ortam yarattığını bir kez daha görüyoruz. Bana öyle geliyor ki yakında S-400 Biz vazgeçtik. Sen F-35 Geri gelmek . Bunu satın alırsın. Çünkü bu F-35 işi kötü bir işe dönüştü, ortada somut bir şey yok. Satacak birini arıyorlar. Çok sayıda uçak düştü. Çok sayıda uçak teknik arızalar Öyle görünüyor. Ve F-35’i aldığınız anda hava kuvvetleri açısından, o uçaklar açısından yüzde 100 değişim oluyor. Amerika bağımlı hale gelirsiniz. Görünüşe göre bağımlılığımızı azaltmaya çalışıyoruz.”
‘Türkiye ABD’nin tuzağına düşmemeli’
“Burada asıl istedikleri şey şu; ‘Sana ihtiyacımız var. Siz zaten bir NATO müttefikisiniz. ‘Karadeniz’de işbirliği yapalım’ diye bekliyorlar ve istiyorlar. Türkiye bu tuzağa düşmemeli. Türkiye, Rusya ile bağlarını ciddi şekilde kopardığında büyük ekonomik kayıplara uğrar. Nükleer santral, turizm orada. Türkiye’yi tahıl deposu ve enerji merkezi haline getirecek projeler var. Bunların hepsini bir araya getirdiğimizde hala orada çok büyük bir potansiyel var. Türkiye bunları kaybetmeyi göze almamalı. Amerikalılara güvenilemez. Bugüne kadar hiç kimse Amerika’nın ipiyle kuyuya inip o kuyudan çıkmamıştır. Son gördüğümüz ise Zelenskiy ve Ukrayna. Dolayısıyla bunlara prestij vermeden, çok kutupluluğun Türkiye’ye çok daha büyük fırsat ve fırsatlar getireceğini görmeliyiz. Bakın Joe Biden gibi Türk düşmanı, Türkiye düşmanı bir adamın yönetimi altındayken bile Türkiye’ye karşı tutumları değişiyor. Nereden? Çok kutupluluk sayesinde.”
‘Gazze’de komplo teorileri çöktü’
‘İsrail, İran’ı savaşa sokmak istiyor’
“İran’ın savaşa sürüklenmek İsrail bunu çok istiyor. Özellikle NetanyahuBunu bir kurtarıcı olarak görüyor. politikacılar Kendi politikalarındaki hataları görmek istemiyorlar. Bunun yerine nasıl zor duruma düştüklerini, başka çarelerinin olmadığını anlatmaya çalışıyorlar. Burada da aynısını yapıyordu. Savaşı İran’a kadar genişleterek Amerika’yı dahil etmeye çalıştı. Ama o dönemde Amerika da bundan kaçınıyor. Çünkü İran’la savaşmak kolay bir iş değil. Amerika’nın tamamı Orta Doğu’da Güçleri var. Eğer İran’la bir savaşa yakalanırsanız bu güçlerin hepsi İran’ın doğrudan vuracağı hedefler haline gelecektir. Bunların tamamını bölgeden çekerek İran Uzaktan bomba atmaya çalışmak da sorunu çözmeyebilir. Çünkü İran saldırıya uğradığında Hizbullah Armut toplayacağını düşünmek yanlıştır. Ancak İran’ın kendi silahları daha değerlidir. İran şu ana kadar balistik füzelerini test etti. “İran’ın da nükleer silahları olabilir.”
‘ABD bölgesel savaştan kaçıyor’
“Bir de şöyle bir şey var; Amerika tüm bunları bölgesel bir savaşa dönüştürmekten kaçınıyor. Bütün bunlar aslında Rusya’nın Çin’in İşinize yarar. Amerika’nın Orta Doğu Örneğin, Çin’deki angajmanları Çin’in ekonomik kalkınmasına fayda sağlıyor ve Çin’in askeri hazırlıkları için ihtiyaç duyduğu zamanı sağlıyor. Aynı şey Rusya için de geçerli. bu Amerika 11 Eylületkinlikleriyle, Afganistan, Irak, Libya, Suriye… Biz buralarda mücadele ederken Putin’in Rusya’da tam iktidara geldi ve bu 20 yılı kullandı. Günümüzde sadece Rusya NATO“Bu, tüm Batı’ya karşı durmaya yetecek güçtür.”
‘Batı artık demokrasiden söz edemez’
“Öte yandan hem Rusya hem de Çin açısından bir gelişme yaşandı; İsrail’in eylemleri, Amerika ve Avrupa’nın İsrail’in eylemlerine koşulsuz desteği tam bir ikiyüzlülüğü ortaya çıkarmıştır. Ve bu; şimdiye kadar hep öyleydin demokrasi, insan hakları, kurallara dayalı Dünya düzeni Siz ‘özgürlük’ diyen bir Batı iken, bir anda soykırımı gayet hukuki bir şekilde anlatmaya çalışan çılgın, yırtıcı yaratıklara dönüştünüz. Şu andan itibaren rastgele Afrikakendi ülkesine, Latin Amerika“Ülkemize, Türkiye’ye veya dünyanın herhangi bir ülkesine demokrasi ve insan hakları dersi vermenin kelimenin tam anlamıyla imkansız olduğu bir döneme girdik.”
‘Tanf Üssü’ne saldırı provokatif’
“ABD üssüne yapılan saldırıyı bir saldırı olarak görüyorum” provokasyon olarak düşündüm. Çünkü İsrail Gazze’de yapmak istediğini hem sahada hem de sahada yapamadı. Lahey Adalet DivanıAynı zamanda Amerika ve Batı Durumun pek de iyi olmadığı bir dönemde ‘İran bağlantılı gruplar bu saldırıyı neden yapsın?’ sorusu gündeme geldi. Düşündüm. Bu bir provokasyondur. Suç İran’a yüklenecek. Otomatik olarak İran Bunun bombalamanın önünü açacağını düşündüm. Ama öyle olmadı. 24 saat içinde hepimizi yanılttılar. Irakta İslami Direniş Örgütü bunu varsayıyordu. Bu da beraberinde getiriyor; Eğer bunu yaptılarsa bu, kendilerini direniş örgütü olarak tanımlayan grupların İran’a bağlı olduğu, ancak İran’ın düğmelere basarak kontrol ettiği grupların muhtemelen bağlı olmadığı anlamına gelir.”
‘Biden’ın Amerika’daki yeni adı ‘Soykırım Biden’
“Biden’ın Amerika’da bir lakabı var. Oda ‘ Soykırım Biden Halkımız artık bir çalışma yapmalı ve şu mesajları vermelidir: ‘Önderin 24 Nisan’daki yıllık açıklamasında 1915 olaylarıyla ilgili o lanet sözü hâlâ utanmadan mı kullanacaksınız?’ Sormak gerekli. Gazzeyaşananlardan sonra Joe Biden Ve kendi gruplarında utanılacak bir şey olmayabilir ama bunları yaparlarsa yaygara çıkarmış olurlar. Bunları da hatırlatmakta fayda var.”